GET A FREE DEMO

Standaard of maatwerk software: wat is de beste keuze?

In de praktijk zien we in ons vakgebied dat voor het automatiseren van bedrijfsprocessen organisaties in eerste instantie altijd naar standaard software kijken. Met name in het domein van ERP-software komen de bekende namen als SAP, AFAS, Exact, Oracle en Microsoft ergens in de shortlist voor. En daar is in de basis niets mis mee. Sterker nog, vaak wordt geadviseerd te kiezen voor ‘standaard’ daar waar dat kan. Maar kunnen we dat eigenlijk zo eenvoudig stellen?

Nee, dat kunnen we niet want als je dezelfde softwareoplossingen gebruikt als je concurrenten, wordt het steeds lastiger je te onderscheiden in jouw domein.

Je begint je bedrijf vanuit de overtuiging dat je iets beter kan dan de rest. Je bent vernieuwend, je benadert je markt slimmer, je werkt efficiënter of je product of dienstverlening is beter. Dat is waarom klanten voor je kiezen. Concurrenten in jouw branche proberen bij te blijven en doen hun best om jouw technieken, producten en diensten te kopiëren waardoor uiteindelijk jouw concurrentievoordeel afneemt. In de wereld van producten en diensten die zichtbaar zijn voor de buitenwereld is dit een gangbaar principe. Maar hoe zit het dan met jouw werkprocessen? Hoe zorg je ervoor dat je ook intern jouw concurrentievoordeel behoudt?

Benut jouw concurrentievoordeel

Passende software voor jouw unieke werkprocessen stellen je in staat om efficiënter te werken dan jouw concurrenten of een serviceniveau te leveren dat voor jouw concurrenten niet mogelijk is.

Een voorbeeld. Stel jij bent hypotheekbemiddelaar, je stoort je aan de gang van zaken in dit domein en je vindt dat het allemaal veel handiger kan. Je besluit je eigen onderneming op te starten om deze nieuwe kijk op hypotheekbemiddeling toe te passen. Je hebt software ondersteuning nodig en je komt al gauw uit bij de bekende standaard pakketten in de markt. Maar juist die pakketten volgen precies het proces waar jij je aan stoorde en juist wilde veranderen. Alleen met maatwerk software kan je jouw unieke proces rondom het efficiënt verstrekken van hypotheken realiseren.

Veranderende marktomstandigheden

Een ander voorbeeld is dat de marktomstandigheden continue veranderen. Jij wilt als bedrijf de eerste zijn die dit signaleert, jouw software daarop aanpast om vervolgens als eerste daar de vruchten van te plukken. Als je werkt met standaard software moet je je wenden tot de ontwikkelaar daarvan. Die gaat deze feature beoordelen, plannen en vanwege prioriteiten van je concurrenten pas maanden later ontwikkelen. Tegen de tijd dat jij over de update beschikt, is het al te laat. Bovendien kunnen al jouw concurrenten gelijk mee profiteren omdat zij de update ook krijgen en jouw concurrentievoordeel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als je over je eigen maatwerk beschikt, kan je dit proces zelf beheersen, ben je op tijd en genieten jouw concurrenten niet mee.

No code software development

Een veel gehoord bezwaar van maatwerk software is dat het duur is, lastig te beheersen, best practices ontbreken en dat je het wiel zelf moet uitvinden. Juist op die bezwaren is no code software development op het Betty Blocks platform het antwoord. Hoe? Daarover vertellen we je graag meer!

Wil je één of meerdere bedrijfsprocessen optimaliseren? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Neem contact op

 

Standaard of maatwerk software: wat is de beste keuze?
Date
15-10-2020
Category
Blog
Author
Kay Lankheet