GET A FREE DEMO

Hoe ziet een dag eruit van een softwareconsultant?

Of je nu alleen woont of met drie kinderen: deze weken van thuiswerken zijn voor ons allemaal uitdagend. Maar hoe ziet zo’n dag eruit? Bijvoorbeeld als softwareconsultant bij BlockBrains. Wij spraken Matthijs over het ontwikkelen van software vanuit huis. Matthijs is senior softwareconsultant bij BlockBrains. 

 

1: Wat is jouw rol binnen BlockBrains?

Ik maak het technisch ontwerp voor applicaties en bouw dit vervolgens voor onze klanten. Daarnaast denk ik ook na over nieuwe ontwikkelingen in de techniek en manieren waarop we steeds weer hogere kwaliteit kunnen leveren terwijl we ons snelle ontwikkel tempo behouden.

2: Welke applicatie ben je nu aan het ontwikkelen?

Op dit moment ben ik bezig met het Keuringenportaal van Zorg van de Zaak. Dit is een applicatie waarin het volledige proces van vrijwillig preventief medisch onderzoek wordt gefaciliteerd. Van het uitnodigen van een klant, het invullen en verwerken van een voorbereidende vragenlijst tot het inplannen van een fysiek onderzoek en uiteindelijk het presenteren van de resultaten. 

3: Hoe ziet jouw thuiswerkdag eruit?

Ik open rond half 9 mijn werklaptop en begin met het doornemen van mijn mail. Om 9 uur hebben we een meeting met iedereen van BlockBrains waar de dag even wordt doorgesproken en we ervoor zorgen dat iedereen op één lijn zit en door kan met zijn werk.

Daarna ga ik aan de slag. Dit kan zijn met het bouwen van nieuwe onderdelen, het polijsten van bestaande functionaliteit of het gladstrijken van bugs. Ondertussen maak ik een lekker kopje cappuccino waar de kantoorkoffie nog een puntje aan kan zuigen.

Als ik een onderdeel af heb ga ik door onze werkvoorraad heen, markeer wat door de klant getest kan worden en kijk gelijk even of er nog feedback is gekomen op eerder gedaan werk. Ik vergelijk het wel eens met het wieden van een moestuin. Ik probeer het zo achter te laten dat ik en mijn collega’s er makkelijk een stukje werk uit kunnen plukken als we dat willen.

Na iets lekkers in elkaar te hebben gedraaid voor de lunch ga ik er eens goed voor zitten om een lastig ontwerp om te zetten in een technische oplossing. Als ik aan het eind van de middag een goed prototype heb staan sla ik de werklaptop dicht, plug mijn externe scherm om naar de privé-pc en ga eens nadenken over wat we gaan eten vandaag.

4: In hoeverre verandert het thuiswerken jouw klantcontact?

In het dagelijks werk gaat al het grootste gedeelte van het contact over telefoon en video, dus daar verandert niet zo heel veel. Maar het voorbereiden van projecten en het twee-wekelijks presenteren van de tussenresultaten aan de klant gaat normaal terwijl we samen in een ruimte zitten. Dat kan nu even niet, dus dat gaat ook over video. Niet ideaal, maar ook niet problematisch. Ik heb het idee dat iedereen die nu thuis werkt er langzaamaan aan went en dat de productiviteit zowel aan onze kant als aan die van de klant langzaam weer op het normale niveau komt.

5: Tenslotte, wat is jouw tip om thuiswerken voor een langere periode aangenaam te maken?

Als eerste, creëer een werkplek voor jezelf met een goede stoel, een bureau met de juiste hoogte en een deur die je kan dichtdoen. En zorg dat dit niet ook de plek is waar je privé-dingen doet om afleiding te voorkomen.

Als tweede: neem pauze, minstens iedere 2 uur. Je spanningsboog is maar zo lang en waar die op een kantoor vaak gebroken wordt door collega’s kan je thuis (als je geen kinderen hebt) maar door en door gaan, dat komt de kwaliteit van je werk niet ten goede.

En tenslotte: zorg dat je een compleet beeld hebt van wat je moet doen voor je aan een taak begint, besteed wat extra aandacht aan het uitwerken van de werkvoorraad. Normaal kan je misschien even aan een collega vragen wat er nou precies bedoeld wordt, over chat of telefoon is dit toch een stukje omslachtiger.

 

Hoe ziet een dag eruit van een softwareconsultant?
Date
26-3-2020
Category
Blog
Author
Kay Lankheet